Intervenţia de lifting mamar (mastopexie)
Ce este mastopexia?
Liftingul mamar sau mastopexia este intervenţia ce are ca scop principal îmbunătăţirea aspectului şi a formei unor sâni căzuţi. Liftingul mamar mai poate fi asociat şi cu intervenţia de micşorare a sânilor cu un volum excesiv sau cu o augmentare mamară.
Ptoza mamară reprezintă un fenomen natural care necesită ridicarea sânilor. Aceasta apare datorită modificărilor de la nivelul învelişului tegumentar care devine mai mare decât volumul glandelor mamare. Astfel, apare o scădere a elasticităţii pielii, întinderea ţesutului tegumentar şi o micşorare a volumului glandei mamare. Cel mai frecvent acest aspect al sânilor apare după scăderi semnificative în greutate, sarcină , alăptat sau la persoanele care au calitatea ţesuturilor foarte slabă.
Există mai multe grade ale ptozei mamare:
- Ptoză minoră (când areola este situată la nivelul pliului inframamar)
- Ptoză moderată (când areola este cu circa 1-2 cm sub nivelul şanţului inframamar)
- Ptoză severă (când areola a coborât cu 2-3 cm sub nivelul şanţului inframamar şi se roteşte descendent către baza sânului)
Pregătirea pentru intervenţia de mastopexie – repere concrete
Toate detaliile referitoare la pregătirea pentru o intervenţie de mastopexie vor fi oferite de către medic pacientei în cadrul consultului medical. De regulă, pregătirea pentru operaţie implică aceleaşi elemente precum cele dinainte de intervenţia de augmentare mamară.
Pe parcursul consultului medical, medicul va examina sânii, va face măsurători, iar pacienta va avea ocazia să vorbească despre nemulţumirile sale şi despre rezultatele pe care şi le doreşte.
Se va decide tipul intervenţiei şi medicul va oferi toate detaliile legate de desfăşurarea acesteia şi de perioada de recuperare. În funcţie de nivelul de ptoză şi volumul sânului se va decide dacă este nevoie de asocierea cu operaţia de mărire a sânilor (implant de silicon). Ambele proceduri se pot efectua simultan.
Cu câteva zile înainte de intervenţia chirurgicală, se vor întrerupe tratamentele cu medicamente care afectează coagularea sângelui, aspirina şi antiinflamatoarele. Dacă medicul a recomandat efectuarea preoperatorie a unor investigaţii, cum ar fi ecografia sau mamografia, acestea trebuie realizate. Alte detalii vor fi oferite de către medicul estetician.
Candidata ideală pentru intervenţia de mastopexie manifestă următoarele repere concrete:
- Sâni lipsiţi de fermitate
- Sfârcurile şi areolele îndreptate în jos
- Lipsa de simetrie a aspectului sau a poziţiei sânilor
- Sâni inegali ca mărime
- Sâni prea mari
- Stare optimă a sănătăţii fizice şi psihice a pacientei
- Pacientă cu atitudine pozitivă
- Aşteptări realiste
Tehnici chirurgicale pentru liftingul sânilor
Liftingul complet
Intervenţia se foloseşte în cazul femeilor cu ptoză mamară severă şi este tehnica utilizată cel mai des. Presupune efectuarea inciziilor în jurul areolei , vertical înspre şanţul inframamar şi sub sân.
Liftingul periareolar
Este indicat în situaţiile în care ptoza este mai mică. Medicul o să vă spună dacă vă încadraţi la acest tip de procedură. Inciziile sunt doar în jurul areolei.
Liftingul cu implant mamar
Intervenţia presupune, pe lângă ridicarea sânilor, şi o mărire în volum a acestora. Tehnica utilizată este cea standard alături de procedura de inserare a implanturilor mamare. Prezenţa acestora va contribui la o proeminenţă mai bună a sânilor, mai ales în cazul în care pacienta are o ptoză mamară asociată cu un volum redus al sânilor. Avantajele procedurii sunt o îmbunătăţire vizibilă a poziţiei sânilor şi o creştere a mărimii cupelor, eliminând efectele gravitaţiei.
Posibile complicaţii ale intrevenţiei liftingului mamar.
Riscurile acestei intervenţii sunt unele cu o frecvenţă destul de redusă şi includ următoarele:
- Sângerare
- Cicatrizare mai puţin estetică sau cicatrici hipertrofice
- Migrarea implantului – dislocarea şi deplasarea acestuia într-o poziţie nefirească
- Diminuarea sau accentuarea sensibilităţii în zona operată
- Rotirea implantului (când există un spaţiu excesiv în zona amplasării sale)
- Asimetrii la nivelul mameloanelor sau al sânilor
- Recidiva aspectului de sâni căzuţi
- Negularităţi ale tegumentului
- Vindecare ce necesită mai mult timp
- Extensia sau elongaţia pielii (efect al înaintării în vârstă, al expunerii excesive la razele solare sau din cauza fumatului)
- Infecţii
- Vânătăi severe
- Cicatrici vizibile, hipertrofice sau cheloide care se pot ȋntinde pe suprafeţe mai mari din cauza elasticităţii precare a pielii.
Recuperarea după intervenţia de mastopexie
După liftingul mamar, timp de câteva zile, pacientei i se va administra un tratament cu calmante prescrise de medic, iar tumefacţiile şi echimozele pot fi prezente timp de circa 2 săptămâni. Poate fi necesară aplicarea unor tuburi de drenaj pentru prevenirea hematoamelor şi se va aplica o bustieră medicală compresivă pentru fixarea şi menţinerea poziţiei sânilor şi a mamelonului după operaţie. Bustiera trebuie purtată 4-6 săptămâni. Sânii sunt de obicei umflaţi în perioada imediată după intervenţie şi treptat încep să capete o formă naturală. Procesul de dezumflare al sânilor este lent.
Activităţile ce presupun aplecarea şi ridicarea unor obiecte grele ar trebui sistate timp de măcar două săptămâni. Alte indicaţii se vor oferi pacientelor de către medicul estetician.