Lifting facial (Face lift)
Ce este liftingul facial?
Liftingul facial este procedura estetică ce atenuează cele mai vizibile semne de îmbătrânire de la nivelul feţei. Procesul de înaintare în vârstă, efectele gravitaţiei şi expunerea la soare pot lăsa urme pe chipul nostru prin apariţia ridurilor şi altele. Muşchii gâtului şi ai feţei pot, de asemenea, să fie afectaţi. Deşi un lifting facial nu poate stopa procesul de îmbătrânire, cu siguranţă va atenua cele mai pregnante semne ale acestui proces natural. Când procedura se asociază cu corecţia gâtului poartă numele de lifting cervico-facial.
Motivaţii pertinente pentru a apela la intervenţia de lifting facial sau cervico-facial
Procesul complex al îmbătrânirii faciale se produce treptat şi include mai multe semne şi simptome. Orice persoană care le deţine poate alege o intervenţie de lifting facial:
- Riduri multiple
- Accentuarea şanţurilor nazolabiale.
- Resorbţia depozitelor de grăsime din zona pomeţilor sau coborârea pomeţilor
- Un aspect general îmbătrânit al feţei, un ten uscat şi ridat
- Aspect îmbătrânit al gâtului sau aşa numitul „gât de curcan”
Pregătirea pentru intervenţia de lifting facial – candidatul ideal
Liftingul facial se realizează în cazul pacienţilor care se află într-o stare optimă, atât din punct de vedere fizic cât şi mental. Procedura este individualizată în cazul fiecărui pacient în parte, iar caracteristicile pacientului ideal includ următoarele:
- Pacient sănătos
- Pacient dispus să renunţe la fumat
- Atitudine optimistă, obiective clare şi realiste privind rezultatele intervenţei
Detaliile cu privire la pregătirea pentru intervenţia de lifting facial vor fi oferite pacientului în cadrul consultului medical.
Liftingul cervico-facial
Operaţia durează aproximativ 2-3 ore şi se poate efectua în anestezie locală cu sedare sau generală. În spital trebuie să rămâneţi o noapte. Acesta reprezintă corecţia chirurgicală a semnelor înaintării în vârstă la nivelul feţei şi al gâtului, de la regiunea tâmplelor până la nivelul marginii mandibulare. Procedura poate fi efectuată de la primele semne ale îmbătrânirii. Musculatura feţei va fi remisă în tensiune pentru corectarea relaxării sale, iar pielea va fi adaptată noului contur facial. Eventualul surplus de grăsime se poate elimina prin lipoaspiraţie, iar în cazul unei feţe slăbite, aspectul se poate corecta prin injectarea de grăsime autologă. Intervenţia poate fi asociată cu liftingul de la nivelul frunţii, chirurgia estetică a pleoapelor sau a unor proceduri precum injectarea de fillere sau altele. Cicatricile vor fi ascunse în faţa şi în spatele urechilor.
Complicaţii posibile şi riscuri asociate cu intervenţia liftingului facial.
Complicaţiile şi riscurile asociate cu intervenţia sunt unele minore şi includ următoarele:
- hematoame
- cicatrici vicioase
- vindecarea dificilă a plăgilor în cazul persoanelor fumatoare
- pierderea părului în zona inciziei
- asimetria facială
- lezarea unui motor din nervul facial
- edemul
- durere persistentă
- neregularităţi ale conturului pielii
Respectarea în totalitate a indicaţiilor medicului va asigura un risc cât mai scăzut pentru apariţia acestor complicaţii.
Recuperarea după intervenţia de lifting facial
Recuperarea implică plasarea unui pansament în jurul feţei care va reduce tumefierea şi învineţirea. Medicul va oferi pacientului toate informaţiile de care are nevoie pentru perioada de vindecare:
- Instrucţiuni referitoare la îngrijirea zonei operate. Medicamente la iesirea din spital.
- Detalii despre medicaţia care se va administra pe perioada de recuperare pentru a reduce riscul de infecţie
- Precauţii generale şi detalii referitoare la controalele postoperatorii
Rezultatele în urma intervenţiei de lifting facial
Rezultatele liftingului facial îşi vor dovedi eficacitatea pentru un număr anume de ani, iar efectele intervenţiei depind de stilul de viaţă al pacientului, de calitatea tegumentului, conformaţia feţei şi de factorii genetici.
Orice alte nelămuriri sau întrebări se vor adresa medicului estetician, iar acesta va oferi pacienţilor săi toate detaliile necesare atât pregătirii, cât şi recuperării după intervenţia estetică.