Otoplastia (Operația la urechi)
Ce este otoplastia?
Otoplastia este procedura chirurgicală care implică o combinaţie a mai multor intervenţii de remodelare, repoziţionare, îndepărtare a unor elemente structurale sau adiţia unor structuri care sunt deficitare la nivelul urechii pentru îmbunătăţirea aspectului acesteia.
Motivaţii pertinente pentru a apela la intervenţia de otoplastie
Otoplastia poate fi considerată o intervenţie estetică, dar şi una reconstructivă. Motivaţiile pentru apelarea la această procedură includ următoarele:
- Corecţia poziţiei unor urechi proeminente
- Reconstrucţia urechii externe
- Corectarea urechilor clăpăuge
- Corectarea unor asimetrii la nivelul urechilor
- Remodelarea urechilor deformate
Desfăşurarea intervenţiei otoplastie
Se poate utiliza anestezia locală cu sedare sau anestezia generală. Dacă se efectuează doar sedare atunci pacientul va rămâne aproximativ 4 ore sub supraveghere după care poate fi externat. Dacă se efectuează în anestezie generală rămâne internat o noapte.
Metoda clasică de operaţie implică incizii în spatele urechii, la nivelul pielii sau al cartilajului.
Micşorarea sau remodelarea urechii va presupune reducerea unor componente ale structurii urechii externe. Firele care se folosesc la cartilaj sunt nerezorbabile, iar cele de la nivelul pielii se vor topii. În situaţiile de reconstrucţie prin augmentare, presupune adiţia unor elemente de cartilaj din alte zone.
Recuperarea după intervenţia de otoplastie
Accelerarea vindecării ţesuturilor şi a cicatricilor poate fi susţinută de aplicarea unui bandaj compresiv tip „ canadiană” pentru 2 săptămâni. Astfel, se va menţine şi urechea în poziţia corectă. La externare veţi primi instrucţiuni şi medicamentele necesare în perioada imediat după operaţie.
Orice alte nelămuriri sau întrebări se vor adresa medicului, iar acesta va oferi pacienţilor săi toate detaliile necesare atât pregătirii, cât şi recuperării după intervenţia estetică.