Abdominoplastia

Ce este abdominoplastia?

Când dietele sănătoase sau programul de exerciţii fizice pentru abdomen nu mai sunt de folos pentru eliminarea acumulărilor de grăsime sau pentru îmbunătăţirea aspectului de piele căzută şi/sau surplus de grăsime la nivelul abdomenului, soluţia este intervenţia de abdominoplastie. Aceasta se referă la îndepărtarea pielii şi a grăsimii din partea inferioară a abdomenului. Presupune efectuarea unei incizizi orizontale în partea de jos şi ulterior decolarea ţesuturilor până în partea de sus a abdomenului. La persoanele care au născut sau au avut intervenţii în antencedente poate fi prezentă o slăbire a peretelui muscular care poartă numele de diastază. În aceste cazuri este recomandat să se întărească musculatura. Cel mai frecvent acest lucru se realizează prin plasarea unor fire permanente la nivelul lor. Surplusul de grăsime şi tegument se îndepărtează, iar buricul se repoziţionează. Firele care se folosesc sunt rezorbabile. Frecvent se folosesc tuburi de drenaj pentru câteva zile.

Motivaţii pertinente pentru a apela la intervenţia de abdominoplastie

Motivaţiile pentru a apela la intervenţia de abdominoplastie includ următoarele:

  • Pacientul a scăzut în greutate şi pielea are acum un aspect lăsat.
  • După sarcină, pielea de pe burtă a rămas flască şi cu vergeturi.
  • Muşchii abdominali au rămas slăbiţi după sarcină sau după o operaţie.
  • Pacientul face sport regulat, dar „colacii” de pe abdomen se „încăpăţânează” să rămână.

Este important ca pacienţii să înţeleagă că abdominoplastia nu este o intervenţie pentru pierderea în greutate. Eliminarea excesului de greutate se recomandă înainte de operaţie iar după operaţie pacienţii să-şi păstreze greutatea constantă (plus-minus 2-3 kg).

Pregătirea pentru intervenţia de abdominoplastie – candidatul ideal

Este indicat ca pacientul care îşi doreşte o abdominoplastie, dar şi să elimine excesul de greutate, să slăbească înainte de a se prezenta la medic, fiindcă astfel se vor obţine rezultatele cele mai bune.

În cadrul consultului medical, pacientul va expune medicului nemulţumirile sale şi rezultatul la care şi-ar dori să ajungă.

Pacientul ideal are aşteptări realiste de la operaţie şi o stare de sănătate optimă atât fizică, cât şi mentală. Medicul va evalua abdomenul, luând în considerare ţesutul grăsos, tipul, calitatea şi excesul de piele, alături de structura peretelui abdominal.

După stabilirea tuturor acestor detalii, medicul va oferi pacientului detalii cu privire la alimentaţie, medicamente şi ale elemente importante preoperatorii.

Desfăşurarea intervenţiei de abdominoplastie

Intervenţia se realizează sub anestezie generală. Procedura constă în îndepărtarea unei fâşii largi de piele din regiunea situată între ombilic şi pubis, conform unui desen pe care medicul o va realiza în prealabil.

Pielea sănătoasă situată deasupra ombilicului se va întinde în jos în aşa fel încât peretele abdominal să poată fi reconstruit cu o piele de o calitate mai bună. Ombilicul se va conserva şi va fi replasat într-o poziţie optimă printr-o incizie la nivelul pielii care a fost reîntinsă. Dacă va fi nevoie, se vor întări şi muşchii abdominali, crescându-se rezistenţa peretelui abdominal.

Pentru a se preveni acumularea de sânge la nivelul operaţiei, se vor plasa tuburi mici de dren.

Complicaţii posibile şi riscuri asociate cu intervenţia de abdominoplastie

Posibilele complicaţii şi riscuri includ următoarele:

  • Sângerarea
  • Tromboze şi embolii, mai ales la persoanele care au factori predispozanţi (prevenţia se face prin administrarea de medicamente anticoagulante)
  • Infecţii şi necroze ale pielii (un medic experimentat nu va întâmpina astfel de probleme)
  • Vindecare lentă (în cazul fumătorilor şi a persoanelor care suferă de diabet)

Recuperarea după intervenţia de abdominoplastie

Abdominoplastia lasă în urma sa o cicatrice de o lungime şi o vizibilitate variabile, în funcţie de localizarea pielii lezate care a fost îndepărtată. De regulă, cicatricea se află în partea superioară a firelor de păr pubian şi va continua în zona inghinală. După circa 6 luni-un an, cicatricile vor deveni foarte puţin sesizabile.

În spital trebuie să rămâneţi 2 nopţi. La externare veţi primi instrucţiuni şi medicamentele necesare.

Exerciţiile fizice moderate se pot relua după 4 săptămâni de la intervenţie, iar cele mai complexe cum ar fi alergatul sau exerciţiile pentru abdomen pot fi reluate după 8 săptămâni.

Rezultatele după intervenţia de abdominoplastie

Rezultatele după intervenţia de abdominoplastie vor dura cu atât mai mult cu cât stilul de viaţă pe care pacientul îl adoptă după operaţie va fi mai sănătos. O sarcină sau acumularea de exces de greutate pot conduce la revenirea pielii la starea preoperatorie, iar în acest moment, ar putea fi nevoie de o nouă intervenţie.

Pacienţii se vor putea bucura de o îmbunătăţire semnificativă a conturului corporal imediat după operaţie. În următoarele săptămâni, pe măsură ce inflamaţiile se retrag, rezultatele intervenţiei vor fi tot mai vizibile.

Orice alte nelămuriri sau întrebări se vor adresa medicului, iar acesta va oferi pacienţilor săi toate detaliile necesare atât pregătirii, cât şi recuperării după intervenţia estetică.

Întreabă doctorul

Dacă nu ai găsit informațiile dorite
contactează-ne sau întreabă
doctorul folosind formularul alăturat.

Telefon: +4 0752 253 000
E-mail: office@drfodor.ro

Orar: Luni-Vineri: 10:00-20:00