Mărirea sânilor (augmentare mamară)

Ce este augmentarea mamară?

Intervenția de augmentare mamară desemnează mărirea sânilor prin mai multe procedee, însă cel mai comun este cel cu implanturi de silicon. Mărirea sânilor este una dintre cele mai populare operaţii cerute de femeile din întreaga lume, dar şi din România. Procedura de augmentare a sânilor permite creşterea în volum a acestora cu ajutorul implanturilor.

Implanturile mamare cu gel coeziv siliconic au urmatoarele avantaje:

  • Vâscozitatea şi consistenţa mai mare a gelului previn ieşirea acestuia din implant, în cazul unei posibile rupturi.
  • Senzaţia tactilă şi aspectul sunt mult mai naturale decât în cazul implanturilor cu soluţie salină.

Implanturile mamare cu ser fiziologic se folosesc tot mai rar pentru ca s-a demonstrat inferioritatea acestora faţă de cele cu silicon.

Potrivit ultimelor studii, alegerea metodei cu implanturi de silicon este cea preferată de medici, iar medicul estetician va explica pacientelor mai detaliat motivele. Se vor alege în timpul consultaţiei mărimea şi forma implantului potrivit pentru fiecare pacientă. Există mai multe firme care produc implanturile mamare. La consultaţie o să vi se explice diferenţa dintre ele.

Motivaţii pertinente pentru a apela la intervenţia de augmentare mamară

Motivaţiile pentru a apela la o procedură de augmentare mamară variază şi, de regulă, sunt de natură estetică sau implică reconstrucţia sânilor după o mastectomie sau din cauza unor deformări de o altă natură.

Motivaţiile de ordin estetic includ următoarele nemulţumiri întâlnite la paciente:

  • Dimensiunea nepotrivită a bustului comparativ cu proporţiile corpului
  • Modificări ale formei sânilor apărute după sarcină, alăptare sau scădere în greutate
  • Asimetrie semnificativă între cei doi sâni
  • Schimbarea unor implanturi deja existente din motive diverse

Pregătirea pentru mărirea sânilor – candidata ideală

Pentru început, va avea loc o consultaţie cu medicul. Pe parcursul consultului, pacientele au ocazia să discute despre nemulţumirile lor şi să explice detalii despre forma finală a sânilor pe care şi-i doresc. Pe parcursul examinării de către medic, se vor evalua mai mulţi factori, printre care forma, dimensiunea, consistenţa sânilor, distanţa dintre areolă şi pliul submamar, textura şi calitatea pielii pacientelor. Se va decide tipul intervenţiei şi medicul va oferi toate detaliile legate de desfăşurarea acesteia şi de perioada de recuperare.

Cu câteva zile înainte de intervenţia chirurgicală, se vor întrerupe tratamentele cu medicamente care afectează coagularea sângelui, aspirina şi antiinflamatoarele. Dacă medicul a recomandat efectuarea preoperatorie a unor investigaţii, cum ar fi ecografia sau mamografia, acestea trebuie realizate. Alte detalii vor fi oferite pacientelor de către medic pe parcursul consultului.

Candidata ideală care doreşte să apeleze la augmentarea mamară trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  • Stare foarte bună a sănătăţii fizice şi mentale
  • Aşteptări realiste în urma intevenţiei
  • Motivaţie interioară puternică
  • Vârsta minimă de 18 ani (până la această vârstă, ţesutul mamar este într-o continuă dezvoltare)

Desfăşurarea intervenţiei – Tipuri de augmentare mamară

Durata intrvenţiei chirurgicale este, de regulă o oră, dar aceasta poate varia. Operaţia se realizează sub efectul unei anestezii generale, iar procedura presupune efectuarea unei incizii prin care va fi introdus implantul. Incizia poate fi localizată:

  • Sub sân, cand se face în şanţul submamar, iar cicatricea va fi ascunsă sub pliul de piele. Această abordare implică un risc minim bacterian şi presupune o manevrare uşoară pentru medicul chirurg.
  • Pe marginea areolei implică un loc simplu şi uşor de introducere a implantului. Aici, cicatricea va fi camuflată de diferenţele de culoare. Această abordare poate altera sensibilitatea mamelonului.
  • Incizia transaxilară necesită manevrarea implantului prin interiorul corpului. Presupune plasarea inciziei în zona de axilă. Cicatricea este de cele mai multe ori ascunsă. Ca dezavantaj , este dificultatea simetrizarii sânilor la polul inferior şi medial.

Plasarea implantului submuscular sau subglandular?

Plasarea implantului submuscular (sub muşchi) implică o ridare a pielii mai puţin accentuată. Va exista un risc mai scăzut de contracţie capsulară (întărirea excesivă a ţesutului în jurul implantului). Metoda implică o palpabilitate mai scăzută a implantului. Actualmente majoritatea implantelor sunt plasate submuscular.

Plasarea implantului subglandular (între muşchi şi glanda mamară) implică o uşurinţă mai mare a plasării acestuia şi va presupune mai puţin disconfort postoperator. Rareori are indicaţie să fie plasat subglandular.

La finalul intervenţiei incizia se suturează cu fire rezorbabile. Peste incizie o să aveţi un pansament special care va permite să faceţi duş.

Posibile complicaţii ale operaţiei

  • Sângerare
  • Cicatrizare mai puţin frumoasă sau cicatrici hipertrofice
  • Migrarea implantului – dislocarea şi deplasarea acestuia într-o poziţie nefirească
  • Diminuarea sau accentuarea sensibilităţii în zona operată
  • Rotirea implantului (când există un spaţiu excesiv în zona amplasării sale)
  • Asimetria sânilor
  • Extensia sau elongaţia pielii (efect al înaintării în vârstă, al expunerii excesive la razele solare sau din cauza fumatului)
  • Infecţii
  • Vânătăi severe

Recuperarea după intervenţia de augmentare mamară

Perioada de recuperare variază în funcţie de starea generală de sănătate a pacientei, de mărimea implanturilor alese, de incizie şi de zona amplasamentului implantului.

  • De regulă, în aproximativ câteva zile, pacienta se va putea întoarce la activităţile sale obişnuite, fără a face eforturi prea intense.
  • Dormitul pe burtă sau mersul la sala de sport este permis după aproximativ 6 săptămâni.
  • Se recomandă evitarea expunerii la soare, a exerciţiilor fizice şi a consumului de tutun.
  • Purtarea bustierei conform recomandărilor medicului.
  • Veţi primi medicamente pentru durere la ieşirea din spital.
  • Pe perioada de recuperare, pielea sânilor poate suferi modificări, iar zona sfârcurilor poate deveni mai sensibilă.

Rezultatele intervenţiei de augmentare mamară

La început sânii sunt edemaţiaţi şi treptat, pe măsură ce se dezumflă capătă o formă tot mai frumoasă.

Este important de reţinut că, în primul an de la operaţie, se mai pot produce diverse modificări ale formei sânilor.

De asemenea, este esenţial de conştientizat faptul că aspectul final este de lungă durată, însă procesul natural de îmbătrânire şi gravitaţia vor afecta mărimea şi forma sânilor oricărei femei.

Orice alte nelămuriri sau întrebări se vor adresa medicului estetician, iar acesta va oferi pacienţilor săi toate detaliile necesare atât pregătirii, cât şi recuperării după intervenţia estetică.

Întreabă doctorul

Dacă nu ai găsit informațiile dorite
contactează-ne sau întreabă
doctorul folosind formularul alăturat.

Telefon: +4 0752 253 000
E-mail: office@drfodor.ro

Orar: Luni-Vineri: 10:00-20:00